Aanpassingen in formulier Registratie Diensten voor 1e en 2e huisartsstage

De formulieren 'Registratie Diensten 1e huisartsstage' en 'Registratie Diensten 2e huisartsstage' zijn vervangen door een nieuwe versie. De aanpassing is gedaan om de registratie van diensten te vereenvoudigen:
  • De aios registreert voortaan zelf iedere afzonderlijke dienst middels het ‘Registratieformulier diensten [n]e huisartsstage’. De aios vult dit formulier in en rondt de registratie af door op ‘Valideren en sluiten’ te klikken. Er is dus geen (digitale) ondertekening van een beoordelaar meer voor nodig.
  • Bij het formuleren van een voortgangsadvies geeft de opleider akkoord over deze dienstenlijst.
  • De optie voor feedback over de dienst is uit het formulier gehaald.
De aios kan nog gereedstaande lege registratieformulieren blijven gebruiken, of deze verwijderen en meteen overstappen op de nieuwe formulieren. De methode voor het verwijderen van lege formulieren staat uitgelegd in een pdf die de aios in het e-portfolio kan vinden onder 'Mijn documenten' in de map Instructie.
 
Er is een overzicht van de diensten beschikbaar in het e-portfolio van de betreffende aios. Deze overzichten van diensten uit 1e en 2e huisartsstage staan onder het menu 'Rapportages'. Zowel de verrichte diensten van de oude als de nieuwe registratieformulieren worden hierin getoond. De opleiders kunnen dit bekijken middels de inzage (link) die ze van hun aios hebben gekregen.
 
Als de aios feedback wil over activiteiten tijdens de dienst (of de gehele dienst) kan de aios het beste een Korte Praktijk Beoordeling vragen aan de opleider.

Voortgangsbeslissing: generiek formulier voor alle jaren

Er is aan de formulieren Voortgangsbeslissing een aanpassing doorgevoerd. Inhoudelijk is er niets veranderd. Wat wel nieuw is dat het nieuwe formulier ook gebruikt kan worden voor het derde jaar.

  • In plaats van de huidige twee Voortgangsbeslissingsformulieren is er nu nog maar één formulier Voortgangsbeslissing. Dit formulier is, door een keuze-optie in het formulier, te gebruiken voor jaar 1, 2 en 3.
  • Het huidige formulier 'Voortgangsbeslissing 1e huisartsstage' is omgebouwd naar het nieuwe formulier en is hernoemd naar 'Voortgangsbeslissing'. Het huidige formulier 'Voortgangsbeslissing overige stages' vervalt.
  • De toelichting is voortaan een verplicht veld.
  • In het formulier wordt weergegeven in welk dossier het formulier staat, zodat het hoofd opleiding weet waarover de beslissing gaat.
  • In het onderwerp van de uitnodigingsmail van de aios, zal voortaan ook de dossiernaam worden vermeld. Dit gaat gelden voor mails die vanaf maandag 7 december worden verstuurd.
  • Als de aios vanaf maandag 7 december een nieuw dossier aan het portfolio toevoegt, zal het nieuwe formulier standaard worden klaargezet. Dit geldt dan ook voor het dossier 'Beoordelingsdossier 2e huisartsstage'.

Wat betekent dit voor de aios?
  • Jaar 1: het huidige formulier (‘Voortgangsbeslissing 1e huisartsstage’) wordt automatisch aangepast. De titel van het formulier blijft de oude titel, maar de inhoud wordt automatisch bijgewerkt. Half ingevulde formulieren zullen geen problemen van de wijzigingen ondervinden.
  • Jaar 2: aios die nog de oude versies van het formulier (‘Voortgangsbeslissing overige stages’) in hun dossier hebben staan, kunnen die gewoon blijven gebruiken. Als het formulier nog helemaal leeg is, kan de aios er ook voor kiezen het formulier te verwijderen en handmatig de nieuwe versie toe te voegen.
  • Jaar 3: de aios die al een dossier 'Beoordeling 2e huisartsstage' in het portfolio heeft staan, kan het formulier handmatig aan dit dossier toevoegen.

Nieuw uiterlijk Scorion e-portfolio

Scorion krijgt een nieuw uiterlijk.
Lees meer…

Update in navigatie portfolio; aanpassing formulier 'Leerdoelen en -plannen'

Er zijn recent een tweetal wijzigingen/ontwikkelingen in het e-portfolio doorgevoerd.
  1. De naamgeving van het portfolio in de ‘tree’ (navigatie aan de linkerkant) is veranderd. De term 'IOP' bleek veel verwarring te geven en – naar analogie van het SOON-portfolio – is deze naamgeving aangepast in 'Dossier'. Het is ook aangepast in de handleiding. Deze bijgewerkte versie komt zo spoedig mogelijk op de website van de huisartsopleiding.
  2. Op basis van feedback/wensen van de gebruikers is er een aanpassing in het formulier ‘Leerdoelen en -plannen’. Voortaan kan de aios andere mensen (bijv. opleider, docent, mede-aios) mee laten schrijven in dit formulier. Daarmee is het mogelijk om tijdens het schrijven van de leerdoelen al feedback/ondersteuning te geven. Bovendien kan de aios nu aangeven welke leerdoelen zijn afgerond. De uitleg over de manier waarop de aios dit kan organiseren staat in de handleiding voor de aios op de website van Huisartsopleiding Nederland (Paragraaf ‘Het formulier Leerdoelen en plannen’).

Twee nieuwe ontwikkelingsdossiers

Er zijn in het e-portfolio twee nieuwe ontwikkelingsdossiers toegevoegd:
  • Differentiatiestage [naam]
  • Keuzestage [naam]
Beide dossiers hebben de volgende formulieren:
  • ComBeL voor aios
  • KPB jaar 1 en 3
  • Leerdoelen en -plannen
  • MAAS-GLOBAAL v1.1
  • Verslag voortgangsgesprek

Formulier 'Bekwaamheids-verklaring diensten HAP' standaard ingevoegd

Vanaf vandaag wordt bij het invoegen van een Beoordelingsdossier 1e huisartsstage en een Beoordelingsdossier 2e huisartsstage automatisch 1x het formulier 'Bekwaamheidsverklaring diensten HAP' ingevoegd.
Let op: dit gebeurt alleen bij nieuw ingevoegde dossiers. Mensen die reeds een Beoordelingsdossier 1e of 2e huisartsstage hebben, kunnen dit formulier handmatig invoegen. Instructies over hoe dit moet, staan in de handleiding.

'Ruimte voor feedback en/of opmerkingen' toegevoegd aan dienstenformulieren

Aan de formulieren Registratie Diensten 1e huisartsstage en Registratie Diensten 2e huisartsstage is een vraag toegevoegd: 'Ruimte voor feedback en/of opmerkingen'.

Per 1 maart nieuw MAAS-GLOBAAL formulier

Het formulier MAAS-GLOBAAL in het e-portfolio heeft een andere scoringsschaal dan de pdf-versie. In het e-portfolio is de schaal van 1-7 en in de pdf van 0-6.

Besloten is om de schaal van de portfolioversie ook van 0-6 te gaan laten lopen. Hiertoe is het formulier aangepast. Per 1 maart 2015 zal het oude formulier niet meer beschikbaar zijn om in te voegen. Het formulier MAAS-GLOBAAL v1.1 komt hiervoor in de plaats.

Het oude formulier werd niet standaard ingevoegd bij het maken van een dossier. Mochten er bij aios toch oude, ongebruikte MAAS-GLOBAAL formulieren zijn ingevoegd, dan wordt verzocht die niet meer te gebruiken na 1 maart en dus te verwijderen.

LHK-uitslagen in een automatisch overzicht beschikbaar

Samen met Parantion hebben we de mogelijkheid ontwikkeld om de resultaten van KOV en LHK toetsen te importeren in het digitaal portfolio en een cumulatief overzicht te maken. Binnenkort kun je bij alle aios onder de menu-optie ‘Rapportages’ een overzicht vinden van deze toetsuitslagen. Dat ziet er dan als volgt uit:

Pasted Graphic

Wellicht is het jullie daarbij al opgevallen dat in de eerste regel achter ‘LHK referentiegroep 1’ twee data en uitslagen staan. Zo verwerken we de uitslagen van aios die vaker in eenzelfde referentiegroep getoetst zijn.

We zullen de publicatie van nieuwe toetsuitslagen telkens met Huisartsopleiding Nederland afstemmen zodat dit in de pas blijft met de verspreiding van de pdf-uitslagen naar de instituten en de toetsuitslag in LHK-prof. De pdf-uitslagen met de gedetailleerde resultaten moeten nu nog handmatig in de ‘instituutsmap’ van iedere aios worden geplaatst. We onderzoeken samen met Parantion de mogelijkheid om ook deze documenten geautomatiseerd in de portfolio’s van de aios te plaatsen.

Met de ontwikkeling van deze voorziening is een belangrijke informatiebron voor de voortgangsbeslissingen aan het digitaal portfolio toegevoegd.